Spara på vattnet!

Närbild av blandare med en stor droppe på väg att falla.

Just nu är vattenförbrukningen hög och vattenverken har svårt att producera de mängder dricksvatten som används. Mittskåne Vatten uppmanar därför alla med kommunalt vatten att spara på vattnet för att minska vattenanvändningen och för att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien.

Smarta sätt att spara vatten

Kyl vatten i kylskåpet

Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt.

Diska effektivt

Undvik att diska under rinnande vatten. Använd istället diskhon eller en balja. Har du diskmaskin, kör endast fulla maskiner. Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din diskmaskin inte är vattensmärt. Välj gärna ett eco-program om din diskmaskin har ett sådant program.

Tvätta effektivt

Tvätta endast fulla maskiner. Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din tvättmaskin inte är vattensmart. Välj gärna ett eco-program om din tvättmaskin har ett sådant program.

Duscha smart

Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället. Med en så enkel detalj som att byta duschmunstycke kan du dessutom halvera mängden vatten som går åt. Ännu bättre blir det om du dessutom kortar ner dina duschar och stänger av vattnet när du tvålar in dig.

Goda tandborstnings- och rakningsvanor

Stäng kranen när du borstar tänderna eller rakar dig. Då sparar du upp till hela 6 liter vatten i minuten.

Laga läckor

Laga droppande kranar, rinnande toaletter och läckande ledningar. En droppande kran kan förbruka så mycket som upp till 40 000 liter vatten på ett år. I en rinnande toalett kan det gå åt så mycket som 300 000 liter vatten på ett år. Det motsvarar 2 700 badkar.

Kontakta oss